Det er aldrig for sent for en senhjerneskadet at få et bedre liv

Fjordstjernen er klar med sin afdeling for rehabilitering. Med træning, gentagelser og tålmodighed er det målet at give beboerne flere færdigheder og større livskvalitet.

 

Hjerneskadede har brug for gentagelser. Gentagelser. Gentagelser. Og personalet skal have stor tålmodighed. Til gengæld er det aldrig for sent for en hjerneskadet at genvinde tabte færdigheder og nå større frihed og livskvalitet.

Principperne for genoptræningen er på plads, og lejlighederne for senhjerneskadede på Fjordstjernen er ved at blive fyldt op. Men afdelingsleder Annica Granstrøm er klar over, det kan tage en rum tid, inden alle boliger er afsat:

”Som helt nyt center for rehabilitering har vi selvsagt ikke en stribe dokumentation for vores arbejde endnu, og kommunerne vil helst have dokumentation, inden de visiterer en borger. Derfor arbejder vi hårdt fra sag til sag for at vise, at vi arbejder på et højt niveau og faktisk har nået resultater ved at genoptræne personer med senhjerneskade”, fortæller Annica Granstrøm, der selv er mor til en senhjerneskadet søn.

 

Aldrig for sent at genoptræne

Fjordstjernen Boliger og Sundhedscenter åbnede med indgangen til 2016. Ud over at tilbyde lejligheder til ældre samt voksne i alderen 30 – 60 år med handicap har centeret også en enhed med 12 boliger til voksne med senhjerneskade. De første beboere er flyttet ind, og Annica Granstrøm arbejder målrettet på at finde indflyttere til de resterende seks boliger:

”Vi ved, at der bor en del senhjerneskadede voksne og ældre beboere på plejehjem, som ikke har den fornødne viden og de nødvendige ressourcer til at træne og udvikle beboerne. Vi gør meget for at fortælle både kommuner og pårørende, at vi kan give de borgere et bedre liv. Tidligere troede man, at det var for sent at genoptræne, når en skade var mere end et år gammel. Men i dag ved vi, at vi kan nå resultater, selv om genoptræningen begynder efter flere år. Det er aldrig for sent at nå et bedre liv for en senhjerneskadet”, lyder meldingen fra Annica Granstrøm.

 

Kun resultater ved hårdt arbejde

Hun fortæller, at de rigtige træningsmetoder kan give senhjerneskadede en højere grad af frihed og livskvalitet:

”Man kan ikke tro, at senhjerneskadet kan lære noget og huske det. Det handler om at gentage øvelser og handlemåder igen og igen. Alle færdigheder skal holdes ved lige. Der findes ingen lette løsninger. Til gengæld kan vi nå resultater ved hårdt arbejde”.

Susanne Nielsen, Holbæk, har oplevet, hvad udfordringerne og træningen har betydet for hendes søster, Käthe, der er senhjerneskadet og flyttede til Fjordstjernen fra et plejehjem:

”Det betyder så meget, at personalet hele tiden udfordrer hende og får hende til at tage stilling. Det holder hende i gang, så hun ikke taber endnu mere hjernefunktion. Tidligere kunne hun ikke spise selv – det kan hun nu. Det er da fantastisk”, fortæller Susanne Nielsen.

  

Vigtigt samarbejde med pårørende

Afdelingen for rehabilitering arbejder sammen med talepædagoger, neurofysioterapeuter, neuropsykologer, ergoterapeuter – og ikke mindst med pårørende til beboerne:

”Som mor til en dreng med senhjerneskade ved jeg, at pårørende i mange tilfælde kender beboeren bedst. Derfor er det vigtigt at inddrage de pårørende og se dem som en vigtig ressource.  Samtidig kan vi som fagfolk hjælpe de pårørende med at få et lidt lettere liv sammen med en senhjerneskadet, også i akutte situationer, hvor man kan hente hjælp hos krisepsykologer og i netværksgrupper. Det var der ikke noget af, da jeg i sin tid havde brug for hjælp. Der er sket meget de seneste år”, siger Annica Granstrøm.

 

√  Læs artikel her i Hjerneskadet nr. 2 2016

 

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.